Kuyumcu Metalleri Çeşitleri ve Fiyatları

Metallerin endüstrinin kalbini oluşturduğu kuyumculuk sektöründe, bahsedebileceğimiz sayısız metal vardır. Biraz daha net anlatabilmek için, takı üretiminin geçmişine ve geçmişten bugüne kullanılan metallere kısaca değinmek gerekir. Bilindiği gibi değerli madenlerin geçmiş binlerce yıl geriye, antik çağlara kadar uzanmaktadır. Eski mısır hiyeroglifleri ve antik mezarlar bu konuda bir kaynaktır. Bununla beraber kuyumculuk endüstrisinin bu antik çağından itibaren kullanılan en yaygın metaller altın ve gümüştür. Bu iki maden türü de doğadan elde edildikleri halleriyle kolay işlenebilir ancak şekillerini muhafaza etmekte sorunlulardır.

Altın ve gümüş gibi değerli madenler, endüstrinin gelişmesi ile birlikte farklı maden türleri ile karıştırılarak farklı özelliklere sahip alaşımlar üretilmesi yoluna gidilmiştir. Alaşım metaller, altın ve gümüş ana madenlerine farklı özellikler kazandırırken, işlenebilirlik ve dayanıklılık gibi istenen sonuçlar elde edilmesine de olanak tanımıştır. Doğadaki kaynaklar belirli bir sınıra sahiptir ve bu durum altın ve gümüş gibi değerli madenlerin herkes tarafından kolayca erişilebilir olmasına en büyük engeldir. Bu durum sebebiyle, kuyumculuk endüstrisinin daha geniş kitlelere hitap edebilmesi, ancak farklı ve daha düşük maliyetli maden türlerinin kullanımı ile mümkün olmuştur. Bu makalemizde kuyumculuk endüstrisinde kullanılan metallerin en yaygın olanlarını sizler için derlemeye çalıştık.

Kuyumcu Metalleri Çeşitleri Nelerdir?

Altın

Altın, bir metal olarak kuyumculuk ve takı üretiminde kullanılan en eski metaldir. Sahip olduğu parlak sarı renk, keşfedilmesinin üzerinden geçen binlerce yıldır hala insanlar için bir çekim gücü oluşturur. Bununla beraber, insanların bir yatırım aracı olarak en güvenilir somut araç olarak gördüğü altın, farklı nedenlerden ötürü kuyumculuk endüstrisinde kullanılan en yaygın metal olma özelliğini korumaktadır. Bu özellikler;

Dayanıklılık:Altın, korozyon direnci ve alaşım halinde kazandığı yüksek sertliği nedeniyle takı ve aksesuar üretimi için idealdir.

Değerlilik:Dünya çapında değerli bir metal olarak görülen altın, yatırım amaçlı satın alınabilir ve merkez bankaları tarafından stoklanır.

İşlenebilirlik:Daha önce de bahsettiğimiz gibi altın, saf haliyle oldukça yumuşak bir metaldir ve bu durum işlenebilirlik özelliklerinin yüksek olduğu anlamına gelir.

Renk: Altın, farklı metallerle karıştırılarak beyaz, sarı ve kırmızı renkler elde edilebilmektedir.

Yaygınlık:Altın, takı, aksesuar, bilezik, yüzük, kol düğmeleri, küpe, kolye ve madalyonlar gibi kuyumculuk endüstrisinde yapılan yaygın üretimlerde kullanıma oldukça uygundur.

Gümüş

Altın gibi gümüş de kuyumculuk endüstrisinde çok uzun bir geçmişe sahiptir. Maliyet olarak altın kadar yüksek maliyetlere sahip olmaması, beyaz bir parlaklığa sahip olması ve diğer özellikleri insanların gümüş takılara olan ilgisini üretildiği ilk günden itibaren artırmıştır. Gümüş metalinin diğer özellikleri ise şunlardır:

Dayanıklılık: Gümüş, saf haliyle korozyon direnci yüksek bir metaldir ve alaşım haliyle takı ve aksesuar üretimi için uygun koşulların oluşturulması kolaydır.

Değerlilik:Altın gibi gümüş de dünya çapında kabul edilen bir değere sahiptir. Bu nedenle insanlar tarafından yatırım aracı olarak görülen en önemli alanlardan biridir.

İşlenebilirlik:İşlenmesi kolay ve şekillendirilebilir bir metal olan gümüş, çeşitli alaşım şekilleri ile farklı özellikler eklenebilir.

Renk:Altın sarı bir renk ile karakterize edilirken, gümüş beyaz bir renge sahiptir.

Kullanım alanları:Gümüş ile takı, aksesuar, bilezik, yüzük, kol düğmeleri, küpe, kolye ve madalyon gibi, kuyumculuk endüstrisinde yoğun olarak üretilen hemen her ürün üretilebilmektedir.

502-160.png (88 KB)

Bakır

Kuyumculuk endüstrisinde, altın ve gümüş kadar değerli olmasa da en yaygın kullanılan metallerin başında bakır gelir. Bakır, altın ve gümüş metallerinin saf haliyle sahip oldukları dezavantajlı yapıyı daha stabil, sert ve dayanıklı hale getirmek için üretilen alaşımlarda yoğun olarak kullanılır. Bununla beraber, minimal ve doğal bir görünüm elde edilmek istendiğinde de yalnızca bakır kullanılarak üretilen takılardan bahsetmek mümkündür. Bakırın sahip olduğu diğer özellikler;

Dayanıklılık:Korozyon direnci ve esneklik, bakırın sahip olduğu yapısal özelliklerdir. Bu özellikleri bakırın hem saf hem de alaşım haliyle en çok kullanılan kuyumcu metalleri arasında yer bulmasını sağlar.

Renk: Bakır, renk olarak kırmızı bir tona sahiptir. Bu haliyle üretilen takıların daha zengin görünmesine yardımcı olur. Diğer madenlerle karıştırıldığında, altın, gümüş ve nikel gibi metallere dayanıklılığın yanı sıra farklı renk seçenekleri sağlar.

Maliyet:Diğer değerli madenlerle karşılaştırıldığında, bakırın nispeten daha düşük maliyetli olması da üretimde tercih edilmesinin bir başka nedenidir.

502-230.png (93 KB) 502-310.png (53 KB)

Nikel

Üretildiği 1871 yılında “şeytanın bakırı” olarak adlandırılan nikel, Baron Cronstedttarafından bakır üretilmeye çalışılırken bulunmuştur. Çok yönlü kullanımı sayesinde kısa sürede popüler olan bu metal, bakır, çinko, krom, demir ve değerli madenlerle birleştirilerek alaşımlar elde edilir. Hafiflik, oksidasyon direnci, parlaklık ve alaşıma kattığı doku nedeniyle kuyumculuk endüstrisinde de yoğun olarak kullanılır. Ancak, nikel madeninin uzun süre ciltle temas ettiği durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabildiği de bir gerçektir. Bu reaksiyonlar genellikle temas ettiği alanlarda kızarıklık ve döküntü gibi hafif semptomlara sahip olsa da bazı insanlarda astım nöbeti gibi ciddi sorunlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle endüstri, nikel yerine kullanılabilecek diğer alternatifler üzerinde durmadan çalışmaktadır. Nikel madeninin bazı özellikleri ise şunlardır:

Dayanıklılık:Korozyona dirençli ve güçlü bir metal olması nedeniyle nikel, kuyumculukta kullanıma uygun bir malzemedir.

Yumuşaklık:Kuyumculukta kullanılan diğer metallerle karşılaştırıldığında nikel, daha yumuşak bir metal olması nedeniyle şekillendirilebilme ve işlenebilir olma özellikleri yüksek bir metaldir.

Kullanım alanları: Nikel, diğer değerli metallerle alaşımlama ile birleştirildiğinde takı, aksesuar, bilezik, yüzük, kolye, küpe, kol düğmeleri ve madalyon gibi çok çeşitli kuyumculuk ürünleri haricinde madeni paralar gibi çok yüksek miktarda metal gerektiren şeylerin de üretiminde kullanılır.

Paladyum

Platin elementinin kardeşi olan paladyum, parlak ve gümüşi bir renge sahiptir. Alaşım yerine saf olarak kullanılan paladyum, yapısal özellikleri nedeniyle işlenmesi diğer sünek metallere göre daha zor bir malzemedir. Gümüş ve altın gibi diğer metallerle karşılaştırıldığında daha yüksek dayanıklılık ve güçlü bir yapı sunması, paladyumun yüksek kaliteli takı ve aksesuar üretiminde kullanılmasının en büyük nedenleridir. Birazdan bahsedeceğimiz yüksek maliyet gibi nedenler ise bu madenin kullanımının diğerlerine göre daha sınırlı olmasına neden olmaktadır. Paladyumun diğer özellikleri;

Dayanıklılık:Korozyona dayanıklı ve güçlü bir metal olan paladyum, genellikle alaşım olarak kullanılmadığı için üretilen değerli ürünler dış etkenlerin çoğundan etkilenmez.

Maliyet:Son on yılda paladyum, uzun zamandır en değerli metal olarak görülen altın gibi bir metali geride bırakarak daha değerli bir metal haline gelmiştir. Bu değerlilik durumu nedeniyle paladyum, sınırlı sayıda üretimi yapılan ürünlerde tercih edilir ve daha fazla işçilik gerektirir.

Renk:Renk olarak beyaz bir renge sahip olan paladyum, altın, gümüş ya da platin gibi diğer değerli metallere benzer bir görünüme sahiptir.

Kuyumculukta Metaller Neden Kullanılır?

Kuyumculukta kullanılan çok çeşitli metalden bahsetmek mümkündür. Bu metaller, sahip oldukları özellikler göz önünde bulundurularak daha iyi görünüm, dayanıklılık, işleme kolaylığı ve farklı renk seçenekleri elde etmek için saf olarak ya da alaşım halinde kullanılırlar. Değerli olan ama aynı zamanda işlenebilirlik ve işleme sonrası aldıkları şekli muhafaza konusunda sorunlu olan altın ve gümüş, alaşımlar sayesinde endüstride yoğun olarak kullanılır. Bununla beraber hem değerlilik hem de diğer nedenler farklı metal türlerinin endüstri tarafından kullanımına neden olmuştur.

Nasıl kullanırlar?

Kuyumculuk endüstrisinde metaller, çeşitli ürünler üretmek için farklı işleme teknikleri kullanılarak şekillendirilir ve işlenirler. Bu işleme yöntemleri arasında eritme, dövme, yontma, oyma, kaynak, sertleştirme ve kaplama gibi işlemler bulunur. Endüstride kullanılan kalıp ve araçlar, istenilen şekil ve desende takı ve aksesuar üretilmesine olanak tanır. Ayrıca, kimyasal işlemler ve kaplama teknikleri de metallerin görünüm ve özellikleri üzerinde değişiklik yapabilmeye olanak tanır.

Kuyumcu Metali Satın Al

Alex makine olarak kuyumculuk endüstrisinde ihtiyaç duyulan yüksek kalite kuyumcu metallerini üreticilerin hizmetine sunmaktayız. 25 yılı aşkın süredir hizmet verirken, edindiğimiz tecrübeler sayesinde en doğru ürünleri optimum fiyatla üreticilerle buluşturmaktayız. Kuyumcu metali satın almak isterseniz, web sitemiz üzerinden ürünlerimizi inceleyebilir ve varsa sorularınızı bize kolayca iletebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.