Sıralama seçin
Görünüm
Toplam 2 ürün görüntüleniyor.

Kuyumculukta Gümüş Alloy Çeşitleri ve Fiyatları

Saf gümüş, süneklik, parlaklık ve işlenebilir olma özellikleri ile altından sonra ikinci sırada yer alan değerli bir madendir. Doğadan elde edilen saf gümüşün o haliyle işlenmesi mümkün olsa da zaman içerisinde verilen şekli muhafaza etmesi mümkün değildir. Bu nedenle, bitmiş ürün olarak satılan gümüşlerin tamamı içeriğinde farklı oranlarda gümüş alloy bulundurur. Kuyumculukta kullanılan başlıca gümüş alloy çeşitleri; platin, paladyum ve bakırdır.

Bu makalemizde kuyumculukta kullanılan gümüş alloy çeşitlerini, kullanım alanlarını ve birçok detayı sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Gümüş Alloy Çeşitleri

1- Saf Gümüş

Piyasada satın alınabilecek en saf gümüş çeşidi, hipoalerjenik olmasının yanı sıra %99,9 oranında saftır. Bileşiğinde kalan %0,1 oran ise eser miktarda diğer elementlerden oluşur. Genel bir kural olarak, bileşiğindeki diğer elementlerin %0,1’i aştığı durumlarda saf olarak tanımlanmaz.

Yüksek saflığı, diğer gümüşler gibi zamanla kararmasını engelleyemese de daha düşük kalitede gümüşlere oranla daha yüksek bir dirence sahip olmasını sağlar. Bununla beraber düşük alaşım miktarı nedeniyle diğer türlere göre daha yumuşaktır. Bu nedenle yüzük vb. sürekli etkileşim halindeki takılar yerine küpe gibi daha az temas edilen takılarda tercih edilir.

2- Som Gümüş Alaşım

Günümüzde takı üretiminde en çok tercih edilen gümüş türü som ya da diğer adıyla Sterlin gümüştür. Tipik olarak %92,5 oranında gümüş ve %7,5 bakırdan oluşur ve saf gümüşe oranla daha sert ve nispeten ekonomiktir.

Tipik olarak içerdiği %7,5 oranındaki bakır, gümüşün daha hızlı kararmasına neden olur. Sterlin gümüşten üretilen takılarınızı nem ile temas edebileceği ortamlardan uzak tutarak ve dönemsel olarak parlatarak bu sorunu geciktirebilir ya da bertaraf edebilirsiniz.

3- Kararmaz Gümüş Alloy

Kararmaz gümüş, 1990’lı yıllarda geliştirilmiş nispeten yeni bir gümüş alloy çeşididir. İçerdiği %92,5 saf gümüşün yanı sıra kalan %7,5’lik kısımda bakır harici diğer metallerde içerdiğinden kararma süreci kolay gerçekleşmez. Bakır yerine germanyum, bu alaşımda tercih edilen başlıca metallerdendir.

Her ne kadar pazarlama amacıyla “kararmayan” olarak adlandırılsalar da bu gümüş türü de tüm gümüş alaşımları gibi kararır. Kararmaz gümüş alaşımlar, som gümüş alaşımlara kıyasla daha pahalı olmakla birlikte, bu alaşımdan üretilen takılar daha az bakım ve cilalama gerektirirler.

4- Britanya Gümüş Alloy

Saflık derecesi%95,83 olan Britanya gümüşünün alaşımını oluşturan diğer metal tipik olarak bakırdır. Som gümüşe oranla daha yumuşak ve düşük sağlamlıkta ürünler üretilebildiği için som gümüşe oranla daha az popüler olmakla birlikte özellikle İngiltere pazarında faaliyet gösteren bazı modern kuyumcular halen Britanya gümüşünden üretilen parçaların satışını yapmaktadır.

Elbette ki tüm gümüş alloy türleri bunlarla sınırlı değildir. Farklı amaçlarla kullanılan, farklı popülerliğe sahip gümüş alloy türlerinden bahsetmek mümkün olsa da hem konuyu çok uzatmamak hem de asıl konumuzdan uzaklaşmamak adına en popüler olanları derlemeye çalıştık.

Kuyumculukta Gümüş Alaşım Nedir?

Kuyumculukta gümüş alaşım, takı üretiminde kullanılan farklı saflık derecelerine ve içeriğe sahip gümüş türlerini tanımlar. Yukarıda bahsettiğimiz gümüş alloy türlerinde bahsi geçen saflık yüzdeleri ve içerdiği metaller bu konuda daha aydınlatıcı olacaktır. Her gümüş alaşım türü, üretilen parçanın görünüm, kararma süresi, kullanım ömrü ve fiyatı üzerinde etkiye sahiptir. Bu nedenle hem üretici hem de tüketici açısından tercih edilecek alaşım türü ve ürün dikkatlice seçilmelidir.

Gümüş Alaşım Ne İşe Yarar?

Doğal haliyle bir maden olarak oldukça yumuşak bir yapıya sahip olan gümüş, çeşitli metallerle karıştırılarak daha iyi işlenebilirlik, sağlamlık ve görünüm kazandırılır ve bu şekilde son şekli verilerek piyasaya sürülür. Saf haliyle istenen özellikleri sunamadığı için metallerle karıştırıldığında, elde edilen şey gümüş alaşımdır. Takı, aksesuar ve ev gereçleri gibi oldukça yüksek çeşitlilikteki ürün, gümüş alaşımlar kullanılarak üretilirler.

Kimler Alloy Kullanabilir?

Alloy kullanımı, saf gümüşün işlenebilir ve kullanılabilir özellikler kazanması için gerçekleştirilen hassas bir işlemdir. Kullanılacak miktar ve metallerin karışmasını sağlayan koşulların oluşturulması, en azından belirli bir uzmanlık gerektirir. Bu bağlamda, kuyumcular, gümüş takı üreticileri, gümüş aksesuar üreticileri ve takı döküm atölyeleri tarafından alloy kullanılabilmektedir.

Nerede Satılır?

Genel itibariyle kuyumculuk ve değerli metal işleyenlerin kullandığı alloy, bu endüstriye ürün sağlayan firmalar tarafından satışa sunulmaktadır. Alex Makine olarak 25 yılı aşkın süredir kuyum üretiminde faaliyet gösteren firmalar için alloy ve diğer malzeme ve makinelerin tedariğini gerçekleştirmekteyiz. Web sitemizi incelediğinizde farklı amaçlar ve değerli madenler için stoklarımızda bulundurduğumuz farklı alloy türlerini bulabilirsiniz.

Gümüş Alloy Fiyatları

Gümüş alloy fiyatları, üretildiği malzemenin türüne ve kalitesine göre hem üretici hem de satıcı bazında değişkenlik gösterir. Bakır, germanyum, titanyum ve buna benzer gümüş alloy malzemelerinin fiyatlarını en kolay öğrenebileceğiniz yöntem, Alex Makine web sitesini ziyaret ederek ürünlerimizi incelemektir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Alloy gümüş ne demek?

Bir maden olarak gümüş yumuşak, işlemesi zor ve düşük sağlamlığa sahip bir metaldir. Alloy gümüş, saf gümüşe farklı oranlarda çeşitli madenlerin karıştırılması ile elde edilen, daha iyi işlenebilirlik ve sağlamlık sunan bir malzemedir.

  • Alloy takı kararır mı?

Tüm alloy türleri, içerdikleri metal oranlarına bağlı olarak farklı süreler içerisinde kararma yaşarlar. Bazı türler kararmaz şeklinde isimler alsalar da henüz kararmayan bir alloy geliştirilememiştir.

  • En iyi gümüş nasıl anlaşılır?

Her gümüş türü kendine has bir işarete sahiptir. Üreticiler ürettikleri takılara, üretimde kullandıkları gümüşü tanımlamak için kullanılan bir sayı ya da işaret işlerler. Buna göre;

  • Saf gümüşler: 999 / 1000
  • Som gümüşler: 925 / Sterlin / Ster / STG veya SS
  • Kararmaz gümüşler: Argentium, Silvadium, Sterlium, Sterilite ya da patentli ticari markanın işareti olan tek boynuzlu at
  • Britanya gümüşü ise 958/1000 ya da Britanya figürü kullanarak gümüş kalitesini belirtirler.

Makalemizin ilgili bölümünde de bahsettiğimiz gibi, saf gümüşler en kaliteli gümüşler olsalar da üretimde daha kaliteli sonuçlar alınan tür som gümüşlerdir.

  • Gümüş çürür mü?

Asil bir metal olan gümüş, paslanma ve korozyona karşı dirençlidir. Buna rağmen zaman içerisinde hava ve kükürt gibi dış etkenlere maruz kaldıkça kararma yaşanır. Bu kararma yüzeyi kaplar ve kaldırıldığında yeniden gümüş yüzey elde edilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.