Dijital Kumpas Nasıl Kullanılır | 2021 Ölçüm Kılavuzu

Dijital_Kumpas_Nasıl_Kullanılır_buyuk.jpg (210 KB)

Alex Makina olarak sizler için hazırladığımız bu blog yazımızda dijital kumpas kullanımı hakkında merak ettiklerinizi bulabilir ve dijital kumpasların nasıl doğru kullanılacağını öğrenebilirsiniz. Öncelikli olarak size dijital kumpas hakkında bilgi vermek isteriz. Dijital kumpaslar, bir nesnenin iki zıt tarafı arasındaki mesafeyi ölçmek için tasarlanmış olan aletlerdir. Kuyumculuk sektöründe yoğun olarak kullanılan dijital kumpaslar hemen hemen her atölyede ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Özellikle dükkân sahipleri ya da bir zanaatkarın dijital kumpas setine ihtiyacı olacaktır. Piyasada çeşitli dijital kumpas türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olan kumpaslar Vernier kumpaslardır.

Kumpaslar, dijital hale gelene kadar kayan bir skalaya veya bir kadran göstergesine sahiptirler. Bir nesneyi ölçmek için bir değil tam olarak beş farklı yol sundukları için son derece kullanışlıdırlar. Kumpaslar, basit anlatım ile bir nesnenin iki karşıt tarafı arasındaki mesafeyi ölçmek için kullanılırlar. Dijital kumpaslar üç ondalık basamağa kadar ölçebilirken, kimi ileri teknoloji kumpaslar bunun yalnızca bir kısmını ölçebilmektedir. Piyasada bir emperyal ölçeğe, bir metrik ölçeğe veya her iki ölçeğe sahip kumpaslarda bulunmaktadır. Dijital kumpas ihtiyacınız varsa Alex Makina olarak sizler için son teknoloji ile üretilen son derece kullanışlı dijital kumpasları sizlere sunmaktayız. Dijital kumpas kullanımı hakkında her şeye detaylı olarak bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Gelin şimdi hep birlikte dijital kumpas kullanımı detaylarını inceleyelim.

Dijital Kumpas Kullanımı

Dijital kumpaslar ile ölçüm yapmak için 5 ana teknik bulunmaktadır:

  • Küçük çenelerle iç ölçüm.
  • Büyük çeneler ile dış ölçüm.
  • Derinlik mastarı ile derinlik ölçümü
  • Herhangi bir çene ve sıfır konum sıfırlama ile fark ölçümü.
  • Kaliper kafasını kullanarak adım ölçümü.

Dijital kumpaslar, analog kumpaslara nazaran kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

İç Ölçüm İçin Dijital Kumpas Kullanımı.jpg (123 KB)
İç Ölçüm İçin Dijital Kumpas Kullanımı

Dijital kumpaslarınızdaki küçük çeneler, bir nesnenin iç boyutlarını ölçmek içindir. İç boyutlara örnek olarak bir rondelanın iç deliği, hangi matkap ucunun veya cıvata çapının kullanılacağını belirlemek için mevcut bir deliğin çapı, radyatördeki kanatçıklar arasındaki mesafe veya bilgisayar klavyenizdeki tuşlar arasındaki boşluk verilebilir. 

İç çapı ölçmek için kumpaslarınızı kapatın. Her yeni ölçüm işleminde, başlamadan önce kaliperleri yeniden kalibre etmek için sıfır düğmesine basmanız gerekmektedir. Bu size kesin ve doğru bir ölçüm sağlayacaktır. Dijital kumpasların küçük çenelerini kapalıyken deliğe sokmalı ve her iki çene de nesneyle sıkı bir şekilde temas edene kadar kelebek vidayı kullanarak pergelleri yavaşça açmalısınız.

Dış Ölçüm İçin Dijital Kumpas Nasıl Kullanılır?

Dijital kaliperlerinizdeki büyük çeneler, bir nesnenin dış boyutlarını ölçmek içindir. Bu bir cıvata kafası, bir dübel çubuğu, bir kereste bölümü, işlediğiniz bir parça veya hatta ahşap tornalama boyutlarınızı kontrol etmenize yardımcı olmak için olabilir.

İlk olarak dış boyutları ölçmek için önce pergelleri kapatın. Önceki kullanımlardan kalan pergelleri yeniden kalibre etmek için sıfır düğmesine basın. Ardından pergelleri açın ve büyük çeneleri nesnenin etrafına yerleştirin. Her iki çene ile sıkı bir temas sağlanana kadar çeneleri yavaşça kapatmak için pergel üzerindeki kelebek vidayı kullanın. Göstergedeki ölçümü okuyun. Hepsi bu kadar!

Derinlik Mastarı ile Derinlik Ölçümü

Hemen hemen her dijital kumpas çiftinin tabanında, bazen "derinlik sondası" olarak adlandırılan bir derinlik ölçer bulunmaktadır. Bu prob, bir nesnede ne kadar derin bir delik veya kesik olduğunu belirlemek için nesnelere yerleştirilebilir.

Derinlik ölçümü yapmak için, ilk olarak pergellerinizi kapatmalı ve dijital pergelleri kalibre etmek için sıfır düğmesine basmalısınız. Sonrasında pergellerin tabanını deliğin üzerine yerleştirmeli ve kelebek vidayı kullanarak probu, girintinin alt kısmıyla temas edene kadar yavaşça nesneye doğru indirmelisiniz. Sonrasında ekrandaki ölçümü okumalısınız.

Fark Ölçümü İçin Dijital Kumpas Nasıl Kullanılır?

Bir fark ölçümü, yukarıdaki ölçüm seçeneklerinden herhangi biri ile birleştirilebilir. Fark ölçümü, size nesnelerin boyutları arasındaki farkı verir. Fark ölçümü yapmak için önce kumpasları kapatın ve sıfır düğmesine basın. Yukarıdaki tekniklerden herhangi birini kullanarak ilk ölçümünüzü yapın. Kaliperleri hareket ettirmeden veya kapatmadan tekrar sıfır düğmesine basın. Yine yukarıdaki tekniklerden herhangi birini kullanarak ikinci nesneyi ölçün. LCD ekranda ölçümü okuyun. Bu sayı, iki nesne arasındaki boyut farkını temsil eder!

Bazı üst düzey dijital kumpaslarda artık "okuma tutma" adı verilen ve kumpasları sıfıra sıfırlamak yerine kullanılabilen bir düğme bulunur. Okuma tutmayı kullanmak için ilk ölçümünüzü yapmanız, tutma düğmesine basmanız ve ikinci ölçümünüzü yapmanız yeterlidir. Kaliperler, ikisi arasındaki farkı hesaplayacak ve gösterecektir.

Adım Ölçümü İçin Dijital Kumpas Kullanımı

Tüm dijital kumpaslar adım ölçümleri yapmak için tasarlanmamıştır.  Bir adım ölçümü, iki malzeme bölümü arasındaki adım farkını ölçmek için pergelin başlığını kullanır. Örneğin; bir merdiveni ölçmeyi düşünün. Kaliperin alt çenesi bir adımda dururken, üst çene bir sonraki adımla temas kuracaktır. Bu, küçük nesnelerle çalışırken veya daha büyük öğelerin ölçekli modellerini oluştururken oldukça kullanışlıdır.

Son olarak dijital kumpaslarınızdan alınan doğru ölçümleri tutmak toz, kir veya metal talaşı gibi kalıntıları temizlemeli ve dijital kumpasınızı temiz tutmalısınız; çünkü bir inç veya milimetrenin 1000'de biri kadar aşağı ölçümler yaparken, bu parçacıklar kumpasların çenelerinde biriktiğinde okumalarınıza zarar verebilir ve büyük hatalara neden olabilir. Aynı şey ölçtüğünüz nesneler için de geçerlidir. Bunlardan da kir veya kalıntıları çıkardığınızdan mutlaka emin olmalısınız.



İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.