Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?
Doğru lazer kaynak makine seçimi hakkında merak ettiğiniz ve aradığınız birçok şeyi blog yazımızda bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra lazer kaynak makine seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken her şeye bu yazımız sayesinde ulaşabilir ve doğru bir tercih yapabilirsiniz. Lazer kaynağı, metal parçaların esas olarak bir lazer ışını vasıtasıyla birleştirilmesine izin veren temassız bir işlemdir. Bu kaynak türü, yüksek hız gerektiren uygulamalar ve düşük termal distorsiyonlu ince kaynaklar için uygundur. Bu işlemin hızı, operasyon sırasında kaynak kalitesinin kontrol edilebilmesi ve yüksek düzeyde otomasyona sahip olması, lazer kaynağını medikal, elektronik, alet yapımı gibi birçok endüstriyel sektörde yaygın olarak kullanılan bir yöntem haline getirmektedir.
Lazer Kaynak Makinesi Nedir?
Lazer makinası; cam tüp veya metal tüp içerisindeki lazer kaynağına elektrik ileterek ışın halini almasını sağlar. Bu makinalar meydana gelen ışını ayna ve merceklerle istenilen alana taşıyıp bu alandaki materyalin istenen ölçü de kesiminin, kazıma ya da yakılması işleminin kolayca yapılmasını sağlayan makinalardır.
Ne İşe Yarar?
Lazer kaynağı, bir lazer parıltısı kullanarak bir kaynak oluşturmak için metallerin veya termoplastiklerin birleştirildiği bir prosedürdür. Konsantre ısı kaynağı sayesinde ince malzemelerde metre/dakika cinsinden yüksek kaynak hızlarında lazer kaynağı yapılabilmektedir. Daha kalın malzemelerde, kare kenarlı parçalar arasında ince ve derin kaynaklar oluşturabilir. Lazer kaynağı iki temel modda çalışır: anahtar deliği kaynağı ve iletim kısıtlı kaynak. Lazer parıltısının kaynak yaptığınız malzemeyle nasıl etkileşeceği, iş parçasına çarpanışın boyunca güç yoğunluğuna bağlıdır.
Neden Bir Lazer Kaynak Makinesi Seçmelisiniz?
Lazer kaynak makinelerinin çeşitli avantajları vardır:
- Çok hızlılardır.
- Lazer, deformasyon riskini sınırlarken metalin son derece hızlı bir şekilde ısıtılmasını sağlar.
- Bu teknoloji özellikle büyük miktarlardaki sacların kaynağında etkilidir. Bu nedenle otomotiv endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Ayrıca son derece doğrudurlar.
- Lokalize, çok ince, çok temiz, neredeyse görünmez bir kaynağa izin verirler.
- Özellikle küçük parçaların kaynağı için uygundurlar.
- Bu kaynak türü, mümkün olan en estetik kaynağı sağladığı için dişçilik ve kuyumculuk endüstrilerinde çok popülerdir.
- Daha da doğru bir kaynak sağlamak için lazer ışınını birkaç ışına bölmek de mümkündür.
- Çok çeşitli parça şekillerine ve malzemelerine uyarlanabilirler.
- Lazer kaynak makineleri esas olarak refrakter metaller de dahil olmak üzere metalleri kaynaklamak için kullanılır.
- Porselen ve cam gibi metalik olmayan parçaları da bunlarla kaynaklamak mümkündür.
- Lazer kaynak makineleri temassız çalışır. Bu nedenle makinede aşınma ve yıpranma riski yoktur.
- Aletleri veya elektrotları değiştirmeye gerek yoktur. Bu da atık azaltma açısından kesin bir avantajdır.
- Kaynak işlemi sırasında kaynak kalitesinin bir bilgisayardan kontrol edilmesi artık mümkündür.
- Böyle bir sürecin izin verdiği yüksek otomasyon seviyesi, herhangi bir kalite sorununun tespit edilmesini ve çözülmesini de mümkün kılar; ancak lazer kaynak makinelerinin de bazı dezavantajları olduğu unutulmamalıdır:
- Lazer ekipmanı kurmanın maliyetleri çok yüksektir.
- Bu teknoloji, parçalar üzerinde lazer ışını sapmalarını önlemek için işleme sırasında yüksek montaj doğruluğu gerektirir.
- Lazer kaynağı, elektron ışınlarıyla elde edilenden daha incedir. Bu da işlemi yüksek yansıtıcı metal kaynağı için uygun hale getirmemektedir.
Darbeli veya Sürekli Lazer Mi?
Lazer kaynak makineniz aşağıdaki iki lazer türünden biriyle donatılmış olabilir. Bunlar; darbeli lazer veya sürekli lazerdir. Birinin diğerine tercihi, kaynak yapmak istediğiniz malzemenin kalınlığına bağlıdır.
- Darbeli lazer:
- Hafif ve ince metaller için uygundur.
- Deforme olmalarını veya erimelerini önler.
- Bu tip darbeli lazer esas olarak sac, jilet, altın takı zincir bağlantıları ve titanyum kalp pillerini kaynaklamak için kullanılırlar.
- Sürekli lazer:
- Kalın parçaların kaynağı için tavsiye edilir.
- Özellikle refrakter metaller üzerinde etkilidir.
- Metal veya çok ince bir parça üzerinde kullanılması problem yaratabilir. Bu durumlarda lazer parçaya zarar verebilir, deforme edebilir veya parçayı eritebilir.
- Darbeli lazerden daha pahalıdır; ancak aynı zamanda işletme maliyetlerini de azaltır.
Lazer Kaynak Makinesi Çeşitleri ve Fiyatları
Lazer kaynak makinesi fiyatları çeşitlerine ya da özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Siz de aradığınız lazer kaynak makinesi çeşitlerini Alex Makina bünyesinde bulabilir, özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz. Uzun ömürlü ve kaliteli malzeme kullanılarak ileri teknolojiyle üretilmiş olan her bir lazer kaynak makinesi çeşitleri Alex Makina garantisi altında sizlere teslim edilmektedir. Ürünlerimiz hakkında detayları internet sayfamızda bulabilir ya da dilerseniz iletişim numaralarımızdan firmamızı arayarak müşteri temsilcilerimiz ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
- Fiber lazer mi Karbon lazer mi?
Fiber lazerler işletme ve bakım maliyetleri açısından ayrıca hızlarıyla karbondioksit lazerlerden çok daha ileridedir. Karbondioksit lazerler, daha kalın malzemelerde özelikle zor radyuslarda fiberlerden daha iyidirler.
- Fiber lazer kaynak nedir?
Lazer ışın kaynağı ya da Lazer kaynak, lazer kullanımıyla metal veya termoplastik parçalarını birleştirmek için kullanılan bir kaynak tekniğidir. Işın, dar, derin ve yüksek kaynak oranına olanak sağlayan yoğunlaştırılmış bir ısı kaynağı oluşturmaktadır.
- Lazer kaynak sağlam mı?
Lazer kaynak; yüksek enerjili lazer ışınının birbirine kaynak yapılacak malzemelerin üzerine yönlendirerek oluşan ısının atomlar arasındaki bağları bozarak birleştirme işlemine verilen isimdir. Lazer kaynak oldukça sağlamdır.