2duyuru.png (376 KB)

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

mikron ölçer nedir

Mikron ölçer nedir, nasıl çalışır gibi soruların cevabının her birini blog yazımızda bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Alex Makina bünyesinde yer alan mikron ölçerler ile en hassas ölçümlerinizi kısa süreler içinde yapabilirsiniz. Mikrometre, olağanüstü hassas ölçümler yapabilen bir ölçüm aletidir. Çoğu mikrometre, bir inçin binde birini ölçmek için tasarlanmıştır. Bunun gibi kesin ölçümler, nesneler arasındaki en küçük boşluğun bile sorunlara veya zorluklara neden olabileceği durumlarda gereklidir. Bazen mikrometre vida göstergesi olarak da bilinen bir mikrometre, makine mühendisliği ve işlemede bileşenlerin doğru ölçümü için yaygın olarak kullanılan kalibre edilmiş bir vidayı içeren bir cihazdır .

Mikrometreler genellikle; ancak her zaman değil, kumpas şeklindedir (karşıt uçlar bir çerçeve ile birleştirilir). Mil çok hassas işlenmiş bir vidadır ve ölçülecek nesne mil ile örs arasına yerleştirilir. Mil, ölçülecek nesne hem mil hem de örs tarafından hafifçe dokunana kadar mandallı düğme veya yüksük döndürülerek hareket ettirilir.

Mikron Ölçer Nedir?

Mikron diğer adıyla mikrometre, çok küçük boyutlara sahip olan nesneleri ölçmek için kullanılan alete verilen isimdir. Pratik bir ölçüm desteği sunan mikrometreler oldukça hassas bir yapıya sahip olan aletlerdir. En küçük nesnelerde ölçüm yaparken mikrometre sayesinde doğru sonuçlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

215-100.png (35 KB) 215-120.png (45 KB) 215-105.png (36 KB)

Mikrometre Sembolü

Mikron olarak da adlandırılan bir mikrometre, 0.001 mm'ye veya yaklaşık 0.000039inç'e eşit bir uzunluk için metrik ölçü birimidir. Sembolü μm'dir. Mikrometre, mikroorganizmalar ve koloidal parçacıklar gibi mikroskobik nesnelerin kalınlığını veya çapını ölçmek için yaygın olarak kullanılır.

Mikrometrenin Parçaları

Bir mikrometre şunlardan oluşur:

  • Çerçeve: Örs ve namluyu birbiriyle sürekli ilişki içinde tutan C şeklindeki gövdedir. Kalındır; çünkü ölçümü bozabilecek bükülme, genişleme ve daralmayı en aza indirmesi gerekmektedir. Çerçeve ağırdır ve sonuç olarak, tutan elin/parmakların önemli ölçüde ısınmasını önlemek için yüksek bir termal kütleye sahiptir. Genellikle ısı transferini daha da azaltan yalıtkan plastik plakalarla kaplanır.
  • Örs: İş milinin hareket ettiği ve numunenin dayandığı parlak kısımdır.
  • Manşon, namlu veya dipçik: Üzerinde lineer skala bulunan, bazen daha verniye işaretli sabit yuvarlak bileşendir. Bazı cihazlarda ölçek, dahili sabit namlu üzerinde sıkı otura; ancak hareketli silindirik bir manşon bağlantısı üzerinde işaretlenmiştir. Bu, manşonun konumunu biraz değiştirerek sıfırlamanın yapılmasına olanak tanır.
  • Kilit somunu, kilit halkası veya yüksük kilidi: Bir ölçümün anlık olarak tutulması gibi durumlarda iş milini sabit tutmak için sıkılabilen tırtıllı bileşendir.
  • Vida: "Çalışma ilkeleri" altında açıklandığı gibi mikrometrenin kalbidir. Namlunun içindedir. Bu, cihazın Almanca'daki genel adının, kelimenin tam anlamıyla "ölçüm vidası" olan Messschraube olduğu gerçeğine atıfta bulunur.
  • Mil: Yüksüğün örse doğru hareket etmesine neden olan parlak silindirik bileşendir.
  • Yüksük: Başparmağınızın döndürdüğü bileşendir. 
  • Cırcır durdurma: Kalibre edilmiş bir torkta kayarak uygulanan basıncı sınırlayan sapın ucundaki cihazdır.

Mikrometreler.jpg (122 KB)



Nasıl Çalışır?

Mikrometre, mikro boyuttaki yani çok küçük boyuttaki cisimlerin uzunluğunu ölçmek için kullanılan alettir. Mikrometrelerin yapısı oldukça hassastır, çok küçük nesnelerin milimetrik ölçümünü yaparken kesin ve doğru sonuçlar vermesi açısından son derece kullanışlıdır. Genel olarak en yaygın mikrometre ölçüm aralıkları şu şekilde karşınıza çıkar; 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm, 75-100mm. Bunun yanı sıra, 100-125mm, 125-150mm, 150-175mm, 175-200mm, 200-225mm, 225-250 mm, 250-275mm, 275-300mm aralığına sahip seçenekler de bulunmaktadır.

Mikrometre Çeşitleri

Farklı nesne veya boşluk türlerini ölçmek için tasarlanmış çeşitli mikrometre türleri vardır. Çoğu mikrometre, değişen boyuttaki ölçümlere uyum sağlamak için settler halinde satılmaktadır.

1. Dış Mikrometre

Bu tip mikrometre, nesnelerin dışını ölçmek için tasarlanmıştır. İç vidayı çevirerek açılıp kapananbir C-kelepçesi gibi görünürler ve hareket ederler. Bir mikrometrede, ölçmek istediğiniz nesne örs (kelepçenin sabitucu) ile mil (kelepçenin hareketli kısmı) arasına sıkıştırılır. Nesne kelepçeye sabitlendiğinde, ölçümünüzü bulmak için yüksük (tutamak kısmı) üzerindeki numaralandırma sistemini kullanırsınız.

2. Mikrometre İçinde

Dış mikrometre bir nesnenin dış çapını ölçmek için kullanılırken, iç mikrometre iç veya iççapı (ID) ölçmek için kullanılır. Bunlar daha çok bir kaleme benzer; ancak ortasında dönen bir yüksük vardır. Yüksük döndükçe, mikrometre bir perde çubuğunun yaptığı gibi genişler. Bu daha sonar aletin her bir ucu borunun iç kısmına değene kadar uzar. Bu olduğunda,  ölçümünüzü bulmak için yüksük üzerindeki numaralandırma sistemini kullanırsınız.

3. Derinlik Mikrometreleri

Bir nesnenin veya deliğin çapını ölçmek için hem iç hem de dış mikrometreler kullanılırken, derinlik mikrometresi bir deliğin, girintinin veya yuvanın derinliğini ölçmek içindir. Derinlik mikrometreleri, ölçülmesi gereken girintinin üst kısmıyla hizalanan bir tabana sahiptir. Yüksük, tabandan yapışan bir şaftüzerindedir. Yüksük döndükçe, milden bir ölçüm çubuğu aşağı iner. Çubuk ölçülendeliğin alt yüzeyine çarpana kadar dönmeye devam edersiniz. Bu olduğunda, ölçümünüzü bulmak için yüksük üzerindeki numaralandırma sistemini kullanırsınız.

Mikrometre Ne Zaman Kullanırım?

Çok hassas bir ölçüm gerektiğinde bir mikrometre kullanırsınız. Neyin ölçülmesi gerektiğine bağlı olarak birkaç farklı tasarım vardır. Bu, dışarıdan bir boru, alet veya nesne boyutunda olabilir. Bu, bir borunun, yatağın veya başka bir içi boş nesnenin iç genişliği olabilir. Veya bu bir deliğin veya girintinin derinliği olabilir. Mikrometreler, doğruluğun önemli olduğunda kullanacağınız araçlardır. Bu genellikle hareketli parçaları olan makineler için geçerlidir. Örneğin bir piston gibi birbirine giren ve çıkan parçaların sabit, düz bir çizgide kalması gerekmektedir.  Bu parçalarda en ufak bir salınım bile varsa, bozulmaya başlayabilirler.

Bu, rulman kullanımı gibi diğer uygulamalar için de geçerlidir. En kesin ölçüm gerektiren diğer uygulamalar, özellikle boru helyum gibi çok küçük ve hafif moleküllere sahip gazları hareket ettirecekse boru bağlantı parçaları son derece önemlidir. Mikrometreler, saç metaller gibi öğelerin kalınlığını ölçerken de tercih edilen araçların başında gelmektedir.

Nerelerde Kullanılır?

Mikrometreler; fabrikalarda, bileşenlerin doğru boyutta olduğundan ve birbirine düzgün şekilde oturduğundan emin olmak için genellikle işleme parçalarının ve iş parçalarının boyutunu ölçmek için kullanılırlar. Bu arada, üretimde, ürünlerin tutarlı bir şekilde doğru boyut ve toleransta yapıldığını doğrulamak için sıklıkla kullanılır.

mikrometre.jpg (74 KB)

Mikrometreyi Nasıl Okurum?

Ölçümler için kullanmadan önce mikrometrenin İngiliz mi yoksa metrik mi olduğunu kontrol etmek oldukça önemlidir. Hali hazırda üzerinde çalıştığınız şeyle aynı ölçü birimine sahip bir araç kullandığınızdan emin olmalısınız. Mikrometre uygun ölçüme döndürüldüğünde ölçüm yapılabilir. Bu, size doğru ölçümü verecek olan mil ve yüksük üzerinde bulunan sayıların bir araya getirilmesini gerektirir. İstediğiniz sayıların asıl bulacağınız, mikrometrenin tipine ve tasarımına bağlı olarak değişecektir. Mikrometrenizin asıl okuyacağınızla ilgili talimatlar, aletinizle birlikte üreticiden gelecek olan kullanma kılavuzunda mevcuttur.

 

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.