Gerçek Pırlanta Nasıl Anlaşılır | Sahte Pırlanta Hangi Testler İle Ayırt Edilir

gerçek pırlanta nasıl anlaşılır

Göz kamaştıran ve güzelliği ile herkesi kendine hayran taşların başında gelen pırlanta, geçmişten günümüze popülerliğini kaybetmeden yoluna devam etmekte. Kadınların vazgeçilmez tutkuları arasında yer alan ve her birinin hayali olan bu özel taşın gerçek olması son derece önemlidir. Piyasada pek çok sahte pırlanta bulunmakta ve orijinaline birebir benzeyecek kadar birebir şekilde üretilebilmektedir. Bu nedenle gerçek pırlantanın sahtesinden ayırt edilebilmesi ve orijinal olup olmadığının belirlenebilmesi için bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Gerçek pırlanta nasıl anlaşılır ve gerçek pırlantayı anlamak için hangi testler kullanılarak tespit işlemi gerçekleştirilir bu blog yazımızda bulabilir ve merak ettiğiniz sorularınızın cevabını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Gelin şimdi hep birlikte muazzam güzelliği ile herkesi büyüleyen ve hayallerini süsleyen pırlantanın gerçekliğini tespit etmeye yarayan uygulamaları ve kullanılan araçları inceleyelim.

Gerçek Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Geçmişten günümüze her daim kadınların göz bebeği olan pırlantalara yoğun ilgi her geçen gün arttığı için imitasyon olarak isimlendirilen sahte pırlantalar üretilmeye başlanmıştır. Evlilik tekliflerinin vazgeçilmez mücevherlerinin başında gelen tek taş yüzük tasarımlarında son yıllarda yoğun olarak karşımıza çıkan sahte pırlantalar aslında hem hayallerinizi hem de paranızı çalmaktadır. Dünyadaki en değerli taşların ilk sırasında gelen pırlantalar her bayanın mutlaka hayalidir. Özel günlerinde vazgeçilmez aksesuarı olan pırlanta tasarımlarının kullanılan yöntemler ile gerçek mi yoksa sahtemi olduğunu kısa süreler içinde kolayca tespit edebilirsiniz.

Değerli taşların başında gelen ve en dikkat çekici özelliği parlaklığı olan pırlanta muazzam bir güzelliğe sahiptir. Bu taşın kesim açıları ve oranları usta eller tarafından özenle şekillenmesi sonucunda değerli daha da artmaktadır. Pırlanta aldığı ışığı ışıl ışıl çevresine yansıtan bir taştır. Sahte olan pırlanta ise sarı ve yeşil renkte birçok ışığı etrafına yansıtmaktadır. Gelelim pırlantanın şeffaflığına. Aslında bu taş şeffaf bir taş değildir. Yazılı olan bir kağıt ya da gazetenin üzerine konulduğu takdirde yazılmış yazıların buğulu olarak görünmesi gerekir. Bu görüntü sayesinde pırlantanın sahte mi yoksa gerçek mi olduğu kolayca anlaşılabilir. Bunların yanı sıra pırlantanın yansıması da dikkat edilmesi gerekenlerin başında yer gelmektedir. Göz kamaştıran bu taşın yansıması gri tonlarındadır. Eğer taşta çok renkli bir yansıma oluyorsa taş çok düşük kalitede ya da sahtedir. 

gerçek pırlanta nasıl anlaşılır

 

Sahte Pırlanta Hangi Testler ile Ayırt Edilir?


Satın almış olduğunuz pırlantanın sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlayabilmek amacı ile kullanılan bir takım testler kullanılmaktadır. Uygulanan testler sayesinde pırlantanız sahte ise gerçeğinden kolayca ayırabilirsiniz. Sahte pırlantayı tespit etmede tercih edilen testler evde yapılabilecek testler ve profesyoneller tarafından kullanılan testler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aşağıda maddeler halinde detaylı bir şekilde anlatılmış olan testleri uygulayarak değerli taşınızın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Bu blog yazımızda sizlere sunacağımız testler pırlantalarınızın gerçek olup olmadığınızı anlamaya yardımcı olacaktır. Aslında sahip olduğunuz pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunun en basit tespit etme yöntemi pırlanta test cihazı almaktır.

Pırlantanın yapısına ve bileşenlerine aşina değilseniz zirkon ya da mozanit gibi taşları pırlanta ile karıştırmanız mümkündür. Bu nedenle sahte bir pırlantanın nasıl tespit edildiğini ve hangi yöntemler kullanılarak yapıldığını bilmeniz son derece önemlidir. Yazımızda sizlere anlatacağımız test yöntemleri son derece yararlı ve pratik testlerdir. Ancak şu unutulmamalıdır. Evde yapılmış olan sahte pırlanta tespit testleri kesin olarak kabul edilmemelidir. Bu gibi durumlarda bir pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu tespit etmede deneyimli ve donanımlı olan kişi her daim bir pırlanta uzmandır.

sahte pırlanta hangi testlerle ile ayırt edilir

 

Pırlantanın Gerçek mi Yoksa Sahte mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

1- Su Testi

Su testi bir pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunun anlaşılmasında sıklıkla kullanılan testlerin başında gelmektedir. Bu yöntem için öncelikle bir bardak dolusu suya ihtiyacınız vardır. İlk olarak su dolu bardağa gerçek olup olmadığını anlamak istediğiniz taşı atın. Sonrasında ise taşın dibe çöküp çökmediğini dikkatlice takip edin. Eğer bardağın içine atmış olduğunuz taş dibe çöktüyse bu taşın gerçek olduğunun kanıtıdır. Çünkü gerçek bir pırlantanın yoğunluğu yani özgül ağırlığı yüksektir. Bu nedenle değerli olan taş suyun dibine çökecektir. Eğer suyun içine atmış olduğunuz taş suyun yüzeyinde geziyorsa elinizdeki taş sahte bir pırlantadır.


2-Sis Testi

Sis testi için, pırlanta ya da yüzüğünüzü iki parmağınızın arasında alarak üzerine nefes vererek buğulandırmalısınız. Nefesinizdeki nem ve ısı nedeniyle pırlanta üzerinde hafif bir buğu oluşturacaktır. Gerçek pırlantanın üzerinde sis 1-2 saniye kalmaz. Sahte taşlarda ise bu süre daha uzundur. Sis hemen dağılıyorsa pırlanta gerçektir. Sisin dağılması birkaç saniye sürüyorsa eğer muhtemelen elinizdeki taş sahte bir pırlantadır. Bunun nedeni ise gerçek pırlantanın yapıları gereği ısıyı hızlı bir şekilde dağıtabilmeleri ve üzerinde sis oluşumunu engellemeleridir.

3-Metal Ayarını ve Montajını Kontrol Etme

Aksesuara montajı yapılmış olan bir pırlanta varsa onun gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kullanıldığı metale bakarak anlayabilirsiniz. Gerçek pırlantalar ağırlıklı olarak değerli metallere monte edilmektedir. Sarı ya da beyaz altın kullanılarak üretilmiş olan aksesuarlarda genellikle gerçek taşlar kullanılmaktadır. Örneğin beğeni ile satın almış olduğunuz yüzük içerisinde yer alan ayarlar bunun en önemli kanıtıdır. Metali değerli olmayan ürünlerde genellikle zirkon gibi taşlar kullanılır.

4-Taşı Isıtıp ve Parçalanıp Parçalanmadığını Kontrol Etme

Pırlantalar inanılmaz derecede güçlü malzemeden yapılmış olan taşlardır. Bu sebeple yüksek ısılara tepki vermezler. Bunu test etmek amacı ile bir bardak alın ve içini soğuk su ile doldurun. Ayrıca işlem sırasında taşı tutmak için yanmaz eldiven kullanmanızı öneririz. İlk olarak taşı çakmakla yaklaşık olarak 40 saniye kadar ısıtın. Daha sonra ise doğrudan soğuk suyun içine bırakın. Eğer taş kırılırsa doğal olarak daha zayıf bileşenlerden yapıldığı için kırılacaktır. Bu da onun gerçek pırlanta olmadığının bir kanıtıdır. Çünkü gerçek bir pırlanta bu ısı işlemine hiçbir tepki göstermez.

Bu yöntem ile taşın kalitesini ve gücünü test edebilirsiniz. Isının hızlı genleşmesi ve daralması nedeniyle cam veya kübik zirkonyum gibi zayıf malzemeler çatlar ve kırılır. Örneğin yemek pişirmek amacı ile kullanmış olduğunuz pyrex tabağı düşünün. Tabağı sıcak fırın içinden çıkartıp hemen yıkamaya çalışırsanız, sıcaklık değişimindeki şok tabağın parçalanmasına sebep olacaktır. Pırlantalar dünya üzerindeki en güçlü malzemelerden biri olduğu için bu tür ısı testlerine karşı oldukça dayanıklıdırlar. Isı işlemlerinde ısının hızla dağılmasına rağmen pırlanta, sıcaklık değişimlerinden etkilenmemektedir.

5-UV Işık Testi

Bir pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak amacı ile kullanılan bir diğer yöntemde UV ışık testidir. Bu testi uygulamak için öncelikle taşı UV ışığının altına yerleştirin ve reaksiyonu izleyin. Çoğu pırlanta bu durumda mavi renkli bir parıltı yaymaktadır. Ancak hepsi değil. Kimi pırlantalar UV ışığı altında parlamayabilir. UV ışık testi yaptığınızda taş mavi renk veriyorsa taş büyük ihtimalle gerçek bir pırlantadır. Kimi taş ise mavi ışık vermeyebilir bu onların sahte olduğunun kesin kanıtı değildir. Bu nedenle taşın bir uzman ya da kuyumcu tarafından incelenmesi oldukça önemlidir.

Kırılmayı Kullanarak Pırlanta Testi Yapma

Pırlantalar, içinden geçen ışık yansımalarını etkili bir şekilde büker ve açılı bir şekilde kırıp göz alıcı bir parlaklık oluşturmaktadır. Kuvars ve cam gibi taşlar daha düşük derecede ışık indeksine sahip oldukları için parlaklık açısından daha az parlaklık gösterirler. İmitasyon olan bir pırlantanın parlaklığı uzmanlıkla yapılan bir kesimde bile herhangi bir şekilde değiştirmek oldukça zordur. Bu taşlarda az parlaklığın olması taşların doğal bir özelliğidir. Kırılma işlemini kullanarak taşların gerçek pırlanta mı yoksa sahte mi olduğunu ayırt edebilirsiniz. Kırılma özelliği için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

6- Gazete İle Test

Pırlantanın kırılganlığını test etmek için, taşı düz tarafı aşağıya bakacak şekilde, bol yazı bulunan bir gazete sayfasına yavaşça yerleştirin. Burada aydınlatmanın parlak olduğundan ve hiçbir nesnenin pırlantaya gölge düşürmediğinden emin olmalısınız. Gazetenin harflerini okuyabiliyorsanız, harfler biraz bulanık olsa bile taş sahtedir. Eğer pırlanta gerçek ise ışığı düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru kıracaktır. Bu durumda ışığın kırılması nedeniyle, pırlantanın içini net bir şekilde göremez ve kağıt üzerindeki harfleri rahat bir şekilde okuyamazsınız. Bu yöntem yoğun olarak tercih edilse de küçük pırlantalarda örneğin yarım karattan düşük taşlarda bu yöntem çok güvenilir değildir.

7- Nokta Testi

Kırılma testi için gazeteniz yoksa nokta testi mükemmel bir alternatiftir. Bunun için öncelikle düz bir yüzeye beyaz bir kağıt yerleştirin ve üzerine bir kalem ile küçük bir nokta çizin. Gerçek olup olmadığını öğrenmek istediğiniz pırlantanın düz tarafı aşağıya bakacak şekilde noktanın üzerine yerleştirin. Sonrasında ise taşın sivri kısmından kağıda bakın. Değerli taşın içinde dairesel bir yansıma görürseniz taş büyük ihtimalle sahtedir. Taşta bir yansıma göremiyorsanız pırlanta gerçektir. Gerçek bir pırlanta güçlü kırılma özelliklerine sahip olduğundan, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere yansır. Bu nedenle doğal, gerçek bir pırlantada harfleri veya noktaları göremezsiniz.

Yansımaları Kullanarak Pırlanta Testi Yapma

Kırılma yöntemine ek olarak bir taşı yansımasına göre test edebilirsiniz. Kırılma, ışığın sıçradığı yönlerle ilgiliyken, yansıtma, taştan yansıyan ışığın miktarını ve kalitesini ifade etmektedir. Yansıma, bir pırlantanınhem parlaklığı yani beyaz ışık parıltısı hem de ateşi yani renkli ışığını kapsamaktadır.  Yansımayı test etmek için ışıltı testini kullanabilirsiniz.

8-Işıltı Testi

Işıltı testi, gözleriniz dışında herhangi bir ekipman gerektirmeyen bir testtir. Öncelikle test edeceğiniz pırlantayı normal bir lambanın altında tutmalı ve ışığın taştan nasıl yansıdığını izlemelisiniz.  Pırlantadan yansıyan beyaz ışığın parlak parıltısını ve renkli ışık yansımalarını çıplak gözle görebilirsiniz. Gerçek bir pırlanta, beyaz ışığı son derece iyi yansıtır ve olağanüstü bir ışıltı saçar. Değerli taşlar ayrıca renkli ışığı etrafına muhteşem bir şekilde yansıtır. Gerçek bir pırlantayı kübik zirkonya gibi sahte bir taşla karşılaştırırsanız, gerçek pırlantanın yaydığı beyaz ve renkli ışık ışıltısında büyük bir fark görebilirsiniz.

Profesyonel Test Yöntemleri

Bir pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak için çeşitli testler kullanılabilirken, değerli taşların gerçek olup olmadığını belirlemede profesyonel bir pırlanta uzmanından yardım alabilirsiniz. Graduate Gemologist (GG) derecesine sahip profesyonel bir gemolog, bir pırlantanın gerçek olup olmadığını size kesin olarak söyleyebilir. Taşınızı bir pırlanta uzmanına götürmek size huzur verecektir. Çünkü bu uzmanlar pırlantanın gerçek olup olmadığını belirlemek için birçok kanıtlanmış yöntem ve araç kullanarak kesin sonuca varmaktadır.

9- Bir Pırlantanın Büyüteç İle İncelenmesi

profesyonel test yöntemleri

Adından da anlayacağınız üzere bu testte en azından 10x yakınlaştırma özelliğine sahip olan bir büyütece ihtiyacınız vardır. Gerçek pırlantalar yakından incelendiklerinde her zaman bir takım kusurlar barındırdıkları görülebilir. Bu kusurlar genel olarak “inklüzyon” olarak bilinmektedir.  Kübik zirkonya pırlantalar ise genellikle kusursuz bir görünüme sahiptirler. Belirtmek isteriz ki kusursuz pırlantalarda piyasada yer almaktadır. Bu kadar şanslı iseniz değerli taşın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu tespit etmek için sadece bu testi kullanmamanızı öneririz.

10- Elektrik İletkenli Cihaz Testi (Pırlanta Test Cihazı) Kullanma

Gemologlar ve kuyumcular değerli taşları belirlemede genellikle termal bir iletkenlik probu ve ölçeri kullanmaktadırlar. Ağırlıklı olarak bu test cihazları değerli taşın termal iletkenliğini belirlemede oldukça etkilidir.Pırlantalar genel olarak etkili ısı iletkenleri olduğu için ısındıktan sonra ısıyı kısa sürede dağıtacaktır. Eğer test ettiğiniz taş ısıyı daha yavaş bir oranda dağıtıyorsa pırlanta gerçek değildir. Sentetik mozanit taşlargenellikle gerçek pırlantalara benzer Bunun yanı sıra eşit ısı dağılımına sahip olduğunu belirtmek isteriz. Bu durumda mozanitler için  testi sonuçsuz kılar. Piyasada pek çok pırlanta test cihazı vardır. Sizde aradığınız test cihazlarını Alex Makina garantisinde internet sayfamızdan size özel fiyatlardan satın alabilirsiniz.

Pırlanta test cihazlarını görmek için tıklayınız.

gerçek pırlanta nasıl anlaşılır        gerçek pırlanta nasıl anlaşılır      gerçek pırlanta nasıl anlaşılır

11.Pırlantayı Yüksek Hassasiyet İle Tartma Testi

Kuyumcular ve gemologlar genellikle küçük farklılıkları ölçmek için çok ince ayarlanmış bir ölçeğe sahiptirler. Pırlantalar ağırlıklı olarak kütlelerindeki çok küçük farklarla ayırt edilebilirler. Örneğin kübik zirkonlar boyut olarak pırlantalardan yaklaşık olarak %55 daha ağırdırlar. Bu ayrımın yapılabilmesi için karat seviyesine kadar ölçüm yapabilen çok hassas bir ölçeğe sahip olmanız gerekmektedir.

12-Elektrik İletkenliğini Kullanarak Sahte Pırlanta Tespit Etme

Sahte bir pırlanta, bir kuyumcu veya gemolog tarafından gerçekleştirilen bir elektrik iletkenlik testi ile de kolayca tespit edilebilmektedir. Pırlantalar, zor sentetik mozanit de dahil olmak üzere elektriği diğer taşlardan daha iyi ileten değerli taşlardır. Bir elektrik test cihazı, taşın gerçek olup olmadığına veya bir laboratuar tarafından oluşturulup oluşturulmadığını net olarak ortaya koyabilen cihazlardır. Bunun yanı sıra bir pırlanta iletkenlik gösterirken mozanit ve kübik zirkon gibi diğer taşlar iletkenlik göstermezler.

Gerçek Bir Pırlanta ve Mozanit Ayrımı

Son yıllarda piyasada artan sentetik mozanit varlığı nedeniyle, kullanılan taşın gerçekliğini test etmek için kuyumcu aletlerini kullanmak oldukça önemlidir. Bu aletler sayesinde bir pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anında belirlemek mümkündür.

gerçek pırlanta nasıl anlaşılır infografik-tr.jpg (135 KB)

13-Mikroskop Kullanarak İnceleme Yapma

Mikroskop kullanarak pırlantanın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Öncelikle pırlantayı üst faset aşağı gelecek şekilde mikroskopun altına yerleştirin. Sonrasında pırlantayı kuyumcu cımbızı ile hafif bir şekilde ileri geri sallayın. Pırlanta şeklinde hafif turuncu bir flaş görürseniz büyük ihtimalle pırlanta sandığınız taş zirkonya yani zirkon olabilir. Bunun yanı sıra değerli taş içindeki kusurları örtmek amacıyla kübik zirkonyanın kullanıldığını gözlemleyebilirsiniz. Mikroskop ile inceleme yaparken 1200 x optikli mikroskop kullanmanızı tavsiye ederiz.

14- Röntgen Kullanarak Pırlanta Testi Yapma

Bir pırlantanın dahili ve moleküler niteliklerinin gözden geçirilmesi için, profesyonel bir pırlanta laboratuarına göndermeniz gerekmektedir. Röntgen makineleri, taşın radyoaktif moleküler yapıya mı yoksa radyoopak moleküler yapıya mı sahip olduğunu kolaylıkla anlayabilecektir.  Pırlantalar radyolusenttir, kübik zirkonyum ve kristaller gibi sahte ürünler ise ağırlıklı olarak radyoopak özelliklere sahiptirler.

15.Sentetik Pırlantalar Nasıl Belirlenir?

Sentetik pırlantaların yaygınlığının artmasıyla, laboratuvar ortamında oluşturulan pırlantalar ile doğal pırlantalar arasındaki farkı nasıl söyleyeceğinizi bilmek önemlidir.  Sentetik pırlantalar, gerçek, doğal pırlantalara benzeyen kimyasal ve moleküler bileşenlere sahiptirler. Karmaşık iç nitelikleri nedeniyle, sahip olduğunuz pırlantaların bir uzman tarafından incelenmesini öneririz. Uzmanlar genellikle pırlantanın gerçekliğini iletkenlik testini kullanarak ya da taşa mikroskop altında bakarlar.  

Pırlantanız Gerçek Ama İstediğiniz Gibi Parlamıyor Mu?

Pırlanta, doğadan çıkarılan elmasın işlenmesi sonucu elde edilir ve oldukça dayanıklıdır. Uzun yıllar aynı ışıltısını korur. Elbette ki her malzeme gibi pırlantalar da bazı dış etkenlere dayalı olarak ışıltısını kaybedebilir. Bu gibi durumlarda mümkünse bir uzman tarafından bakımı yapılan pırlantalar eski ışıltısına yeniden kavuşabilirler.

Pırlanta Bakımı Nasıl Yapılır?

Pırlanta takılarda oluşan yağ, kir ve leke gibi unsurlar pırlantanızın eski görünümünü kaybetmesine neden olabilmektedir. Pırlanta temizliği olarak da adlandırılan bu bakım elmas bakımı konusunda profesyonel biri tarafından yapılmalıdır. Elbette ki evinizde de pırlantanızın temizlik ve bakımını yapabilirsiniz. Bunun için amonyaklı bir solüsyona ve eğer aşınmış bir pırlantaya sahipseniz yumuşak uçlu bir malzemeye ihtiyacınız olacaktır.

Pırlanta temizleme ürünü için tıklayınız.

Pırlanta Testleri Ne Kadar Güvenilir?

Doğadaki her element gibi pırlantalar da farklı faktörlere farklı tepkiler veren malzemelerdir. Bu değerli malzemenin kendine has bir ısı ve elektrik iletkenlik düzeyi bulunmaktadır. Makalemizde de bahsettiğimiz test türlerinden çoğu profesyoneller tarafından yapıldığında yüksek doğruluk sağlar. Bununla beraber teknolojik gelişmeler pırlanta test cihazlarında da kendini göstermektedir.

Pırlanta test cihazları mevcut testler içerisinde en güvenilir sonuçları elde edebileceğiniz test türüdür. Mozanit gibi pırlanta ile aynı ısı iletkenlik değerine sahip bir malzeme olduğu için bu cihazların yanılacağını düşünebilirsiniz ve bu çok normaldir. Neyse ki pırlanta test cihazları yalnızca ısı iletkenlik parametresi ile değil ayrıca elektrik iletimine göre ölçüm yapan türlere de sahiptir. Bu noktada mozanit gibi pırlantaya çok benzer özellikler taşıyan bir malzeme kolaylıkla elenerek pırlantanın gerçekliği su götürmez şekilde ortaya konabilmektedir.

Uluslararası Sertifikalar

Bağımsız bir mücevher laboratuvarının bir pırlantanın kalitesini test edip değerlendirdiği sürece elmas sertifikasyonu denir. Sertifikasyon işlemi sonunda ilgili laboratuvar tarafından elmas hakkında detaylı bir rapor hazırlanır. Her rapor ve sertifikanın mücevher laboratuvarında tutulan bir kopyası bulunur ve bir kopyası da pırlanta ile birlikte sertifikasyonu talep eden müşteriye geri gönderilir. Pek çok sertifikalı elmasın dış kenarında mikroskobik bir lazer yazısı ile sertifikasyon numarası işlenmiştir.

Bugün uluslararası sertifika veren en iyi üç laboratuvar GIA, AGS ve GCAL laboratuvarlarıdır. Bu üç laboratuvar diğer laboratuvarlara göre daha katı kurallara sahiptir ve sertifika vermek için ilgili elmasın sertifikasyon sürecini başarıyla geçmesi gerekir. Bu üç laboratuvar dışında uluslararası kabul görmüş diğer laboratuvarlardan bazıları şunlardır:

  • IGI (Uluslararası Gemoloji Enstitüsü)
  • EGL (Avrupa Gemoloji Laboratuvarları)

Pırlanta Hakkında Merak Edilenler:

  • Zirkon ve pırlanta nasıl ayırt edilir?

Zirkon ve pırlanta farklı kırılma indekslerine sahiptir. Bu nedenle her iki taşın yüzeyine giren ve çıkan ışığın rengine bakılmalıdır. Zirkon ve pırlanta ters çevrildiğinde, pırlantanın yansıttığı ışığın gökkuşağı gibi olduğunu, zirkonun ise daha çok turuncu ve mavi ışıklar yaydığını görürsünüz.

  • Gerçek pırlanta karanlıkta parlar mı?

Pırlantalar kendi ışıklarını üretme yeteneklerine sahip taşlar değildir. Bu sebeple gerçek pırlanta karanlıkta parlamaz.

  • Tek taş yüzüğün gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Tek taş yüzük üzerinde yer alan pırlanta, güneş ışığında hem beyaz hem de gökkuşağı renklerinde ışık yansıtır. Bununla birlikte buğulanmaz, çizilmez, aşırı sıcaklıklarda dağılmaz ve ölçüm aletleri ile yapılan testlerden geçer. Pırlanta yerine kullanılan sentetikler bu testlerin pek çoğundan geçemeyecektir. Elbette ki çok başarılı sentetik sahte pırlantalarla da karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle en kesin çözüm bu işin profesyonellerinin tek taş yüzüğünüzü muayene etmesidir.

  • Pırlanta karat nasıl anlaşılır?

Karat pırlantanın boyutundan ziyade ağırlığı ile alakalıdır. Bir karat 0.20 grama eşittir. Kuyumcular tarafından kullanılan hassas ağırlık ölçüm cihazları ile pırlantanızın kaç karat olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

  • En iyi pırlanta rengi nedir?

Pırlantalarda en iyi renk derecesi “D” harfi ile temsil edilir. Bu oldukça nadir renge geleneksel mücevherlerde pek rastlanmaz. Yaygın olarak kullanılan pırlantalar hafif bir renk tonuna sahiptir.

  • En iyi pırlanta hangi harf?

Renk başlığında da bahsettiğimiz gibi D harfi ile temsil edilen pırlantalar renksizdirler. Bu nedenle genellikle koleksiyon parçalarda kullanılırlar.

  • Sabun pırlantaya zarar verir mi?

Elmaslar doğada bulunabilen en sert malzemelerden biridir. Bu nedenle sabun gibi hafif kimyasalların bu malzemeye zarar vermesi pek de mümkün değildir.

 

Sonuç:

Görüldüğü üzere gerçek pırlantayı ve sahte pırlantayı ayırt etmek amacı ile pek çok yöntem kullanılmaktadır.  En garantili yöntem tabi ki değerli taşınızın bir uzman tarafından incelenmesidir.



İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.