popup1.png (365 KB)

Kollu ve Motorlu Kuyumcu Silindirleri Seçimi | Silindirleri Kullanmanın 5 Yolu

kollu_silindir_nedir

Alex Makina olarak uzun bir süredir sektör mensuplarına, yerli ve yabancı kuyum üreticisine ürün sunmakta ve hizmet vermekteyiz. Kıymetli üreticilerimizin A’dan Z’ ye ihtiyaç duyduğu her türlü makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarını titizlik içinde uzman ekibimiz ile birlikte temin etmekteyiz. Son teknolojiyi siz değerli üreticilerimize sunmakta ve dünyanın önde gelen markalarının ürünlerini yurt dışından getirerek Türkiye’de uzun yıllardan beri başarı ile satışını yapmaktayız. Titizlik ile seçtiğimiz her bir markanın ürünleri muadilleri ile kıyaslanmakta ve fiyat performans kriterleri yapıldıktan sonra firmamızın çatısı altına almaktayız.

Bunun yanı sıra firma olarak sadece makina ve ekipman tedarik etmekle kalmayarak dünya çapında kuyum üretimindeki gelişmeleri, trendleri ve önemli olan bilgileri sizlerle anında paylaşmaktayız. Bu blog yazımızda da sizlere kollu ve motorlu kuyumcu silindirleri seçimi ve silindirleri kullanmanın 5 yolu hakkında bilgi vereceğiz. Kuyumcu silindirleri hakkında merak ettiklerinizi blog yazımızda bulabilirsiniz. Gelin hep beraber detaylara bir göz atalım.

Takı Yapımı İçin Silindir Seçimi Nasıl Yapılır

Takı Yapımı İçin Silindir Seçimi Nasıl Yapılır?

Farklı türlerdeki kuyumcu haddehaneleri, bunların kullanılabileceği teknikler ve kendi haddehanelerinizi satın alırken hangi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini bu blog yazımızda detayı olarak bulabilirsiniz. Bir haddehane bir kuyumcunun edinebileceği en değerli ve kullanışlı araçlarından biridir. Bir haddehanenin birincil işlevi, sac ve tel kalınlığını azaltmaktır. Ek olarak, dokuları ve desenleri sac metal üzerine basmak, ince altın folyoyu yaymak, kıvrımlı şekillendirme ve tel üzerinde zarif konikler yapmak için kullanılan mükemmel araçlardır.

Manuel ve Elektrikli

Bir kuyumcu haddehanesi, güçlü, sağlam bir çerçeveye monte edilmiş, yüksek derecede cilalanmış, sertleştirilmiş çelik merdaneden oluşan bir makinedir. Çoğu mücevher atölyesi, manuel bir haddehane kullanmaktadır; ancak elektrikli silindirler de mevcuttur ve genellikle daha büyük üretim tesisleri tarafından kullanılmaktadır. Manuel veya elektrikli bir silindir satın almayı düşündüğünüzde,  göz önünde bulundurmanız gereken iki ana faktör bulunmaktadır. Bunlar bütçeniz ve haddehanenin ne kadar kullanılacağıdır. Elektrikli bir haddehane, fiziksel emeğin çoğunu sizin için yapacak ve üretimi çok daha verimli hale getirecektir; ancak aynı zamanda manuel bir silindirden büyük ölçüde daha maliyetli olacaktır. Çoğu kuyumcu için manuel bir mücevher haddeleme yeterli olarak görülmektedir.

      Kollu ve Motorlu Kuyumcu Silindirleri   Kollu ve Motorlu Kuyumcu Silindirleri

                                 

Dişli Oranı ve Redüksiyon Dişlileri

Manuel haddehaneler şanzımanlı veya şanzımansız olarak ikiye ayrılmaktadır.  Dişli redüksiyon kutusu, el gücünü artıran ve daha az çabayla daha fazla güç sağlayan dişlileri barındırmaktadır.  Bu, silindir boyunca metali beslemek için gerekli olan fiziksel efor miktarını ve vücudunuzdaki gerilimi azaltır. Doğrudan tahrikli manuel silindir olarak da adlandırılan dişli kutusu olmayan bir haddehane, kolu döndürmek ve metali yuvarlamak için daha fazla kuvvet gerektirmektedir.

Redüksiyon dişlisi haddehaneleri için tipik dişli oranları 6: 1, 5: 1, 4: 1, vb. olarak listelenmektedir. 4: 1 oranlı bir haddehane, merdanelerin tek bir dönüşü tamamlaması için kolun dört dönüşünü gerektirmektedir. Merdaneleri döndürmek için kolun daha fazla döndürülmesi gerekmesine rağmen, çok daha az kuvvet gerektirir ve bu da dişlilerin ağır işi yapmasına izin verir. Doğrudan tahrikli değirmenler, silindirlerin tam bir dönüşü tamamlaması için sapın yalnızca bir dönüşünü gerektirir; ancak, önemli ölçüde daha fazla güç harcanması gerekmektedir.

Merdane Tipleri

Her mücevher haddehanesi, dört farklı silindir türünden biriyle birlikte gelmektedir. Bunlar; düz, tel, tam yuvarlak ve kombinasyondur.

  • Yassı silindirler , sac metalin yuvarlanması ve kalınlığının azaltılması için kullanılır. Düz silindirler, desenleri ve dokuları "silindir baskı" adı verilen bir teknikle metale basmak için oldukça kullanışlıdır.  Güzel organik ve botanik formlar, "kıvrımlı şekillendirme" adı verilen bir teknikle sac metalde de yapılabilmektedir.
  • Tel makaralar tel çapını haddelemek ve küçültmek için kullanılır.  Bu tel makaralar, teli yivli kare bir kesite yuvarlayacaktır. Tel, elle dövme işlemine göre çok daha hızlı ve verimli bir şekilde daha küçük bir kalibreye çekilebilir veya zarif bir noktaya kadar inceltilebilir.
  • Tam yuvarlak makaralar teli açmak için kullanılır;  ancak onu yuvarlak bir enine kesitte yuvarlar. Bu makaralar, tamamen yuvarlak olan tel oluşturacaktır. Silindirler ayrıca yuvarlak telin çapını azaltmak için de kullanılabilmektedir.
  • Kombine haddehaneler , hem sac metal için düz bir yüzey hem de tel haddeleme için makaralar üzerinde oluklar bulunan bir bölüme sahiptir. Kombinasyon silindirleri, biri düz ve diğeri tel için yivli olmak üzere iki ayrı merdane seti sunan çift ​​kombinasyonlu haddehaneler haricinde, aynı merdane üzerinde hem tel oluklarına hem de düz haddeleme alanına sahip olmanın rahatlığı için tipik olarak bir miktar genişliği feda etmektedir.
Kollu ve Motorlu Kuyumcu Silindirleri
          

Uzatma Silindirleri

Bazı haddehaneler, haddehanenin yan tarafına ekstra merdanelerin eklenmesine izin veren uzantılarla birlikte satılmaktadır. Bu uzantılar, esnekliği artırarak haddehanenin gerektiği gibi uyarlanmasını sağlar. Sac ile çalışmak için yassı silindir kullanan ve sadece ara sıra tel sarması gereken kuyumcular, tel için kullanılabilen geniş yassı merdanelere ve yan uzantılara sahip bir haddehaneden yararlanırlar. Bu şekilde, yalnızca ara sıra kullanım görecek bir tel kesiti için düz silindirlerde genişlikten ödün verilmemektedir. Uzatma silindirleri, yarım yuvarlak ve birçok dekoratif desen dahil olmak üzere çeşitli şekillerde satın alınabilmektedir.

Açılış Genişliği

Bir haddehane seçerken önemli bir faktörde, maksimum açılma genişliğidir. Bu, haddehane tamamen açıkken merdaneler arasındaki mesafedir. Açılma genişliği, haddehanede haddelenebilecek sac veya telin kalınlığını belirler. Külçe veya kalın stok dağıtmayı düşünüyorsanız, bütçenizin izin verdiği kadar geniş bir açıklığa sahip bir haddehane seçmelisiniz. Hurdayı eritmek ve külçeleri metal levha haline getirmek, paradan tasarruf etmenin ve satın aldığınız malzemelerden en iyi şekilde yararlanmanın harika bir yoludur.  İndirgeme dişlisine sahip yüksek kaliteli haddehaneler ve değirmenler, redüksiyon dişlisi olmayan haddehanelere göre bu göreve çok daha uygun olacaktır. İndirgeme dişlisi, daha az fiziksel çaba ile daha fazla kuvvet sağlar ve kalınlıkta daha fazla azalma ile haddehaneden daha az geçişe izin verirler.

Merdane Genişliği ve Çapı

Bir haddehane seçerken bir diğer önemli faktör de merdane genişliğidir. Merdanelerin genişliği, haddehaneden geçirilebilecek maksimum sac levha genişliğini veya bir tel merdane için, tel boyutunu küçültmek için kaç oluk olacağını belirleyecektir.  Daha geniş silindirler, daha fazla tel frezeleme oluğu veya düz frezeleme için daha geniş bir yüzey alanı ile daha fazla esneklik sunmaktadır. Merdanelerin çapı, bir haddehane satın alırken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir faktördür. Silindirler ne kadar büyükse, haddeleme sırasında metalde o kadar az eğri meydana gelir; ayrıca, döndürme sırasında oluşturulan herhangi bir eğrinin düzeltilmesi daha basittir.

Kalite ve Fiyat

Bir haddehane, bir kuyumcunun kariyeri boyunca yapması gereken önemli bir yatırımdır. Bir haddehane satın alırken, mevcut ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Kaliteli haddehaneler değerlerini korurlar ve uygun şekilde bakılırsa ve bakımı yapılırsa bir ömür veya daha uzun süre dayanabilirler. Üstün bir haddehane, yüksek kaliteli sertleştirilmiş çelikten yapılmış merdanelere sahiptir. Yüksek kaliteli sertleştirilmiş silindirler, daha düşük çizik veya ezik riskiyle eşit yuvarlanma ve ömür boyu güvenilir hizmet sağlar. Kuyumculuk endüstrisindeki en iyi haddehaneleri üretme konusunda bir üne sahip olan Durston marka haddehaneler , hassasiyetleri, güvenilirlikleri ve dayanıklılıkları ile bilinmektedir. Durston haddehaneleri birinci sınıf olup, profesyonel mücevher atölyelerinin iş gücü olarak tasarlanmış ve en yüksek kaliteli bileşenlerden üretilmiştir.

Yüksek kaliteli taşlanmış ve endüksiyonla sertleştirilmiş çelik silindirlere sahip olan Durston silindirler, mukavemet ve sağlamlık için dökme demir çerçevelere sahiptir ve genellikle kendi kendini yağlayan ve bakım gerektirmeyen rulmanlara sahiptirler. Kaliteli ve uzun ömürlü bir haddehaneye yatırım, sizin ve kuyumculuk işlerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır.  Alex Makina çatısı altında yer alan tüm haddehane seçeneklerine göz atarak kuyumcu atölyenizi güvenebileceğiniz bir yatırımla donatabilirsiniz.


Silindirlerinizi Kullanmanın 5 Yolu
Silindirlerinizi Kullanmanın 5 Yolu

Silindirler kuyumculuk sektöründe yoğun olarak kullanılan aletlerin başında gelmektedir. Diğer bilinen adıyla haddehaneler küçük ve orta ölçekli atölyelerde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Bu aletler metalin dönüştürülmesini sağlamanın en kolay ve hızlı yollarından biridir. Silindir kullanımının detaylı 5 yolunu aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz.

1.Sac Levha Üzerine Kabartma Desenleri

Kuyumcu haddehanesi kullanmamın ilk nedeni,  içinden pirinç kalıp levhalar geçirmektir. Tavlanmış bakır levha üzerine desen basmak oldukça eğlencelidir. Bakır metal bir levha üzerine haddehane ile hızlıca kullanıma hazır desenler yapılabilmektedir. Saç levha üzerine kabartma desenleri için yapraklar, çiçekler, ince dallar ve yumuşak perdeleme malzemeleri kullanılabilir. Üzerine kabartma yapmak istediğiniz metali daima tavlamalısınız. Bu kapasitede bir haddehane kullanmak çok eğlenceli ve oldukça tatmin edici olacaktır.

Ağ, testere bıçakları ve diğer sert nesneler gibi çelik nesneler bir silindire kalıcı olarak zarar verir. Çelik, silindirler üzerine çizikler bırakabilir ve onlara zarar verebilir. Silindirler hasar gördüğünde, yeniden yüzeye çıkarılmak üzere sevk edilmeleri gerekir, bu da maliyetli ve zaman alıcıdır. Çelik haddehaneden geçiyorsa, çeliği iki yumuşak metal levha arasına sıkıştırmalısınız. Bu şekilde çelik asla makaralarla temas etmez.

2. Hurdayı Kullanılabilir Tabakaya Eritin ve Yuvarlayın

Hurda metalin bir külçe halinde eritildiğini düşünün. Külçeyi ihtiyaç duyduğunuz ölçüye düzleştirene kadar haddehaneyi kullanabilirsiniz.  Burada hurdayı kullanabilir tabakaya eritmeli ve yuvarlamanız yeterlidir.

3.Tel Ölçerlerini Aşağı Çekin

Haddehaneler, tel makaralarla gelmektedir. Haddehane ile gelen toplamda 5 silindir vardır. Makinenin üzerinde iki düz silindir, uzun ve kısa tel rulolar ve kısa dokulu bir rulo bulunur. Silindirleri kapattıktan sonra, daha büyük bir telle başlamalı ve onu değirmen boyunca yuvarlamalısınız. İhtiyacınız olan ölçü olana ve sorun çözülene kadar aşağı yuvarlayarak işleme devam etmelisiniz. Son olarak yarım yuvarlak tel istiyorsanız, düz silindiri altta bırakmalı ve üstüne bir tel silindiri yerleştirmelisiniz.

4.Sac Metalinizi Sertleştirin

Bazen metalinizi sertleştirmeniz gerekir ve bir haddehane levha ve teli sertleştirmek için son derece kullanışlı araçlardır. Metalinize baskı yapmak istiyorsanız, tavlanması gerektiğini zaten biliyorsunuzdur. Haddehanede yaptığınız her geçiş, metalinizi sertleştirme işidir. Sadece birkaç geçişte çatlama noktasına kadar sertleşebilir, bu nedenle metalinizi sertleştirirken ihtiyacınız olan kıvamı elde etmek için sadece silindirlerden geçmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey geçişleri aşmamanız ve metale zarar vermemenizdir.

Silindirler metalinizi büker.  Metale zarar vermeden veya hareket ettirmeden düzleştirmek için bir tezgâh bloğu ve ham deri veya naylon çekiç kullanmanızı öneririz.

5.Şekillendirme Katlama

Evet, bir haddehane olmadan formu katlayabilirsiniz; ancak metalinizdeki kırışıklıklar bir haddehaneden geçirirseniz çok daha belirgin olacaktır. Haddehane ile metal kıvrımlarınız daha sıkı olacak ve keskin görünecektir.

 

 

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.